Blauwe trui Giro d'Italia

De Blauwe trui - Giro d'Italia

De blauwe trui (Maglia Azzurra) wordt tijdens de Giro d'Italia gedragen door de leider van het bergklassement. De leider van deze nevenklassement droeg tot en met 2011 een groene trui, dit werd in 2012 veranderd in een blauwe trui. Het klassement werd in de Giro van 1933 geintroduceerd. De wielrenners krijgen punten bij de doorkomst op de bergtoppen en heuvels en de renner met de meeste punten krijgt de blauwe trui over zijn schouders. Het bergklassement is 7 maal gewonnen door Gino Bartali. José Manuel Fuente wist het bergklassement 4 maal te winnen.

De Giro staat bekend om zijn zware en steile beklimmingen. De renner die als eerste het hoogste punt (het dak) van de ronde heeft bereikt krijgt een speciale bonus uitgereikt, de Cima Coppi. Als eerbetoon aan Fausto Coppi werd deze in 1965 ingevoerd. De Pordoipas (2239 meter), Stelviopas (2758 meter) en de Gaviapas (2621 meter) worden in de Giro vaak gebruikt als 'dak' van de ronde.

De blauwe trui in de Giro d'Italia heeft sinds 2012 een blauwe kleur. De details en de sponsors op het wielershirt kunnen jaarlijkst verschillen. De blauwe trui 2015 heeft op de borst naam van de hoofdsponsor La Gazzetta dello Sport, de roze krant uit Milaan. Op de linkerborst staat de naam van subsponsor Banca Mediolanum. Italiaans kledingmerk en ontwerper van het shirt Lebole staat op de kraag van het 2015 wielershirt. Kledingsponsor van de roze trui is Santini. Wil je de Giro d'Italia roze trui kopen? Klik dan op het wielershirt hieronder.

Blogs Blauwe trui Giro d'Italia

Meer over Blauwe trui Giro d'Italia >