Groene Trui Tour de France

De Groene Trui - Tour de France

De groene trui wordt tijdens de Tour de France gedragen door de leider van het puntenklassement. Afhankelijk van de aankomst van de wielrenners krijgen de renners in de Ronde van Frankrijk punten per etappe. De groene koerstrui wordt gedragen door de wielrenner (sprinter) die in de vooraf aangegeven tussensprints en op de meet (finish) de meeste punten heeft verzameld.

Sinds de invoering in 1953 draagt de leider in het puntenklassement een groene trui. Naar aanleiding van de 50e verjaardag van de Tour de France werd de groene trui ingevoerd. De kleur groen is gekozen doordat de trui gesponsord werd door een producent van grasmaaiers. In 1953 was de Nederlander Wout Wagtmans de eerste dragen van de groene koerstrui en de Zwitser Fritz Schar was de eerste die de trui aan het einde van de Ronde van Frankrijk mocht aantrekken.

Het aantal punten dat per etappe verdiend kan worden is meestal niet gelijk. Om de sprinters te bevoordelen worden er in vlakke etappes meer punten verdiend dan in tijdritten en bergetappes. Meestal is de winnaar van de groene trui een sprinter die de bergritten (relatief) goed doorstaat.

De groene koerstrui in de Tour de France is uiteraard altijd in het groen. Het shirt kan jaarlijks verschillende details en sponsors bevatten. De groene trui voor 2015 heeft op de borst een print van de Arc de triomphe. De Arc de triomphe is een bekend bouwwerk in Parijs en Parijs is de stad waar de finish is van de Tour. Verder wordt de groene trui van de tour van 2015 gekenmerkt door de sponsor van het shirt Skoda. Skoda is een automerk van de Volkswagen Group. Op de achterkant van de kraag de Franse vlag en uiteraard met driedelige zak. De kledingsponsor van de groene koerstrui is Le Coq Sportif. Groene trui Tour de France kopen? Klik hieronder op het shirt.

Blogs Groene Trui Tour de France

Meer over Groene Trui Tour de France >