Rode trui Giro d'Italia

De Rode Trui - Giro d'Italia

De rode trui wordt tijdens de Giro d'Italia gedragen door de leider van het puntenklassement. Afhankelijk van de aankomst van de wielrenner krijgen de renners punten per etappe. De rode koerstrui wordt gedragen door de renner (meestal sprinter) die in de vooraf aangegeven tussensprints en op de finish de meeste punten heeft verzameld.

Deze nevenklassement werd in de Giro van 1966 geïntroduceerd. De leider draagt sinds 2010 de rode trui, daarvoor was de kleur paars. Francesco Moser en Giuseppe Saronni wonnen beiden de rode sprinttrui vier maal. Mario Cipollini, Roger De Vlaeminck en Johan van der Velde wonnen allen het puntenklassement drie maal.

Het aantal punten dat per etappe verdiend kan worden is meestal niet gelijk. Om de sprinters te bevoordelen worden er in vlakke etappes meer punten verdiend dan in tijdritten en bergetappes. Meestal is de winnaar van de rode sprinttrui een sprinter die de bergritten (relatief) goed doorstaat.

De rode trui in de Giro is sinds 2010 in het rood. Het wielershirt kan jaarlijks verschillende details en/of sponsors bevatten. De rode trui heeft op de borst hoofdsponsor La Gazzetta dello Sport staan. Op de linkerborst staat subsponsor Algida. Op de kraag de naam Lebole. Op de rechterborst staat kledingsponsor Santini. Op de rug een driedelige zak. Wil je de rode trui 2015 van de Ronde van Italië kopen? Klik dan hieronder op het fietsshirt.

Blogs Rode trui Giro d'Italia

Meer over Rode trui Giro d'Italia >