Gele Trui Tour de France

Gele trui - Tour de France

De gele trui wordt tijdens de Ronde van Frankrijk gedragen door de leider van het algemeen klassement. Het algemeen klassement is in de wielersport het belangrijkste klassement in een meerdaagse wedstrijd. Tegenwoordig wordt dit klassement gebaseerd op tijd. De renner die in de minste tijd alle etappes heeft afgelegd staat bovenaan het algemeen klassement en krijgt de leiderstrui omgehangen. De bekendste andere leiderstruien zijn de Roze trui uit de Ronde van Italie en de Rode trui uit de Ronde van Spanje.

In 1919 waren de journalisten teleurgesteld dat ze de leider niet hebben gezien. Het peloton zoeft voorbij en de mensen willen de leider van de wedstrijd zien. De oprichter van de Tour de France, Henri Desgrange, kwam met het idee om een leiderstrui in te voeren. Door deze trui elke dag uit te reiken verwachtte Desgrange meer aanvallen en spektakel. De kleur geel werd gekozen omdat de organiserende krant, l'Auto, op geel papier werd gedrukt. In navolging op de gele trui werden er ook nevenklassementen ingevoerd. Zo is er een groene trui, een witte trui en een bolletjestrui.

De eerste drager van de gele trui was de Fransman Eugene Christophe en de eerste Nederlander die de Tour de France won was Jan Jansen in 1968. Daarna won in 1980 Joop Zoetemelk als laatste Nederlander de Ronde van Frankrijk.

Gele trui Tour de France kopen

De gele koerstrui in de Tour de France is uiteraard in de kleur geel. Het gele wielershirt kan jaarlijks verschillende details en sponsor bevatten. De gele trui voor 2015 heeft op de borst een print van de Arc de triomphe. De Arc is een bekend bouwwerk in Parijs en Parijs is de stad waar de Finish van de Tour is. Verder wordt dit gele shirt van de tour van 2015 gekenmerkt door sponsor van de trui LCL. LCL (Le Credit Lyonnais) is een Franse bank en sinds 1981 de sponsor van de gele leiderstrui. De kledingsponsor van de gele koerstrui is Le Coq Sportif. De gele trui Tour de France kopen? Klik hieronder op het wielrenshirt.

Blogs Gele Trui Tour de France

Meer over Gele Trui Tour de France >