Bolletjestrui Tour de France

De Bolletjestrui - Tour de France

De bolletjestrui wordt tijdens de Tour de France gedragen door de leider van het bergklassement. Het bergklassement van de Ronde van Frankrijk is een klassement waarvoor punten zijn te verdienen bij passages op bergtoppen. De leider van het bergklassement is de renner met de meeste punten. De punten zijn te verdienen door als eerste of één van de eerste een vastgestelde streep op berg of heuvel te passeren. De beklimmingen zijn ingedeeld in meerdere categorieën, variërend van buitencategorie (zwaar) tot 4e categorie (licht). De te verdienen punten zijn navenant.

De bolletjestrui is het wielrennersshirt dat wordt gedragen door de leider van het bergklassement.  De winnaar van het bergklassement wordt ook wel de Koning van de Berg genoemd. Het jaar 1975 was het eerste jaar waarin de bolletjestrui werd uitgereikt. De eerste die het ooit droeg was Joop Zoetemelk en de eerste eindwinnaar van de bergrui was Lucien van Impe. Twee Nederlanders die de bolletjestrui ooit hebben gewonnen zijn Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse.

De Bolletjestrui - Tour de France

De bolletjestrui in de Tour de France is wit met rode stippen. Het shirt kan jaarlijks verschillende details en sponsors bevatten. De bergrui voor 2015 heeft als sponsor Carrefour. Carrefour is een groot Frans hypermarktconcern. Op de achterkant van de kraag de Franse vlag en uiteraard met driedelige zak. De kledingsponsor van de bolletjestrui is Le Coq Sportif. De bolletjestrui Tour de France kopen? Klik hieronder op het shirt.

Blogs Bolletjestrui Tour de France

Meer over Bolletjestrui Tour de France >