Witte Trui Tour de France

De Witte Trui - Tour de France

De witte trui in de Tour de France is de leider van het jongerenklassement. Het jongerenklassement in de Ronde van Frankrijk is een klassement van de snelste wielrenners jonger dan 26 jaar. De witte trui is het koersshirt dat door de leider van dit klassement tijdens de koers gedragen wordt. De renner is hierdoor ook herkenbaar in het peloton.

Het jongerenklassement werd in het jaar 1975 ingevoerd. De regels om in aanmerking te komen voor de witte trui zijn in de jaren nog wel eens veranderd. Tussen 1983 en 1985 was het een klassement voor alleen debutanten. De laatste jaren is het een klassement voor renners die op 1 januari van het betreffende rondejaar, jonger dan 25 zijn. Van 1989 tot en met 1999 was er wel een jongerenklassement maar geen witte trui. Driemaal in de geschiedenis van de Tour de France won de winnaar van het jongerenklassement ook de Ronde van Frankrijk zelf, Laurent Fignon (1983), Jan Ulrich (1997) en Alberto Contador (2007). Er zijn tot nu toe 5 renners die na het jongerenklassement ook de Tour hebben gewonnen, Marco Pantani, Greg LeMond, Jan Ullrich, Alberto Contador en Andy Schleck. Enkele Nederlanders die de witte trui hebben gewonnen zijn Erik Breukink, Johan van der Velde en Henk Lubberding.

De witte koerstrui in de Tour de France is uiteraard altijd in het wit. Het shirt kan jaarlijks verschillende details en sponsors hebben. De witte trui voor 2015 heeft op de borst een print van de Arc de triomphe. De Arc de triomphe is een bekend bouwwerk in Parijs en Parijs is de stad waar de finish is van de Tour. Verder wordt de witte trui van de tour van 2015 gekenmerkt door de sponsor van het shirt Krys. Krys is een Franse opticien keten. De kledingsponsor van de witte koerstrui is Le Coq Sportif. Witte trui Tour de France kopen? Klik hieronder op het shirt.

Blogs Witte Trui Tour de France

Meer over Witte Trui Tour de France >