Roze trui Giro d'Italia

De roze trui (maglia rosa) wordt tijdens de Ronde van Italië gedragen door de leider van het algemeen klassement. Het algemeen klassement is in de wielersport het belangrijkste klassement in een meerdaagse wedstrijd. Tegenwoordig wordt dit klassement gebaseerd op tijd. De wielrenner die in de minste tijd alle etappes heeft afgelegd staat bovenaan het algemeen klassement en krijgt de leiderstrui omgehangen. De bekendste andere leiderstruien zijn de Gele trui uit de Ronde van Frankrijk en de Rode trui uit de Ronde van Spanje.

De kleur is roze, omdat dit de kleur is van de organiserende krant, de Gazzetta dello Sport, die namelijk op roze papier wordt gedrukt. De roze wielertrui werd in 1931 ingevoerd en de eerste drager van het shirt was Learco Guerra. De renners Alfredo Binda, Fausto Coppi en Eddy Merckx wonnen allen de Ronde van Italië  vijf keer.

De Ronde van Italië is één van de drie Grote Rondes en werd voor het eerst verreden in 1909. De laatste etappekoers van de Giro is de laatste jaren meestal in Milaan. Net als de andere twee Grote Rondes duur de Giro d'Italia 23 dagen, 21 etappes en 2 rustdagen. In de Giro is er naast de roze trui ook een rode trui (leider puntenklassement), blauwe trui (leider bergklassement) en een witte trui (jongerenklassement).

De roze Giro trui 2015 is uiteraard in de kleur roze. De details en de sponsors op het wielershirt kunnen jaarlijks verschillen. De roze trui 2015 heeft op de borst de naam van de roze krant van Italië, La Gazzetta dello Sport. Daarnaast staan er nog enkele subsponsoren op het roze wielershirt zoals Balocco en Lebole. Kledingsponsor van de roze trui is Santini. Wil je de Giro d'Italia roze trui kopen? Klik dan op het wielershirt hieronder.

Blogs Roze trui Giro d'Italia

Meer over Roze trui Giro d'Italia >